Longreactivatie bij COPD

Wij helpen u verder

In onze praktijk worden COPD-patiënten zowel individueel en in groepsverband begeleid. Er is ook de mogelijkheid voor paramedische herstelzorg na COVID. Als praktijk zijn wij aangesloten bij het COPD netwerk en werken we nauw samen met uw longarts, de longverpleegkundige en uw huisarts.

COVID

Mensen die ernstige COVID-19 hebben gehad, kunnen tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren, zoals benauwdheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Bij beperkingen kan het gaan om niet kunnen traplopen, problemen hebben met zelfverzorging, slechts kleine afstanden kunnen lopen, geen boodschappen kunnen doen, of je werk niet kunnen doen.

Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van paramedische herstelzorg. De huisarts of medisch specialist geeft een verwijzing voor paramedische herstelzorg. Voor paramedische herstelzorg geldt dat er een periode van maximaal 6 maanden mag zitten tussen het einde van het acute infectiestadium van de COVID-19 en het moment van verwijzing. Na verwijzing moet de 1e behandelsessie binnen 1 maand plaatsvinden.

COPD

COPD kan in 4 (GOLD) stadia worden ingedeeld, van een lichte tot een ernstige vorm van COPD. Is uw longaandoening ingedeeld bij stadium 2,3 of 4, dan kunt u in aanmerking komen voor longreactivatie. Dit is mede afhankelijk van een afgenomen inspannings-vermogen dat kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren.

De huisarts kan u op basis van longfunctie- gegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u eerst bent doorgestuurd naar de longarts. De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de COPD. Afhankelijk van de uitslag, wordt u verwezen naar de fysiotherapeut.

Het longreactivatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditieverbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

Onze specialisten

Neem contact op voor persoonlijk advies
Anke Visser

Anke Visser

Fysiotherapeut en Psychomotorisch therapeut, ParkinsonNet therapeut, PWR! en LSVT BIG certified, ReAttach therapeut. Aangesloten bij duizeligheidsnet.BIG 39036669704

anke@fysiodeloten.nl
Gerben Oosterhout

Gerben Oosterhout

Fysiotherapeut / (kinder)Osteopaat, Dry Needling, Medical Taping, aangesloten bij duizeligheids netwerk. BIG 79036669104

gerben@fysiodeloten.nl
Hilda Wijnja

Hilda Wijnja

Fysiotherapie, Kinderfysiotherapie en Sport

info@hildawijnja.nl